paluu etusivulle  tietoa palvelusta  suurenna   pienennä  
 ARTIKKELIHAKU
 ALUEHAKU
 KOHDEHAKU
 
   KARTTAHAKU
 
Pieksämäki
 
  
 
Haapakosken ruukki
 
Haapakosken järvimalmia jalostanut rautaruukki perustettiin vuonna 1842. Alueen ytimen muodostavat masuuni, valimo- ja konepajarakennukset sekä niiden tuntumassa oleva tehtaan konttori ja ruukinkartano vanhimpinen työväen asuinrakennuksineen. Haapakosken ruukki aloitti toimintansa takkiraudan tuotannolla ja pian sen jälkeen myös valimotoiminta liittyi tehtaan toimintaan. Järvimalmiraudanvalmistuksen lähetessä loppuaan 1890-luvulla alettiin entistä enemmän panostaa raudan jalostukseen ja ruukkiin rakennettiinkin "putkiin erikoistunut valimo". Vuonna 1857 ruukki siirtyi venäläiselle suurliikemiehelle Nikolai Putiloville. Samalla Putilov oli ostanut Joroisissa olevan Huutokosken ruukin valtakirjat.

Putilovin aikana (1857–1879) ruukilla toimi myös oma kauppapuoti, joka sijaitsi vielä vuonna 1872 eläinsuojan yhteydessä. Vuonna 1872 oli ruukilla asuinrakennuksia kaikkiaan 12, joista pienimmät työväenasunnot olivat yhden huoneen mökkejä ja suurimmat kahdeksan asuinhuoneiston kasarmeja. Haapakosken tehtaankoulu perustettiin 1870-luvulla. Näkyvän muutoksen Haapakoskelle toi Savon radan valmistuminen vuonna 1889. Sen myötä Haapakoskelle vedettiin oma pistoraide ja lisäksi rakennettiin oma tehtaansisäinen kiskoverkosto. Samoihin aikoihin vedettiin tehdasrakennuksiin myös vesijohdot. Vuosina 1860–1920 ruukilla oli oma tiiliruukki läheisessä joenmutkassa – ruukin tuotannon vaikutus näkyy selvästi tehtaan rakennuskannassa.

Haapakosken ruukki pakkohuutokaupattiin vuonna 1879 ja Haapakoski siirtyi Oravin tehtaat osakeyhtiölle. Vuonna 1905 yhtiö teki konkurssin ja lunasti itselleen ainoastaan Haapakosken ruukin. Yhtiön nimeksi tuli Haapakosken Tehdas Oy. 1900-luvun alkukymmeninä valimoa laajennettiin kovalla vauhdilla, kunnes se 1920-luvulla saavutti nykyiset mittasuhteensa. Vielä 1800-luvulla vaatimaton konepajatoiminta kasvoi voimakkaasti valimon myötä.

Toisen maailmansodan aikana tehtaan tuotanto kasvoi huippuunsa, kun se valmisti sotatarvikkeita, mm. kranaatteja. Sotien jälkeen tehtaan päätuotteina ovat olleet vesijohto- ja viemäriputket sekä venttiilit, joita tehtaalla oli valmistu jo vuosisadan alusta saakka. Näiden tuotteiden erikoisosaamisesta tehdas on niittänyt mainetta kansainvälisestikin. Tehtaan valurautatoiminta lopetettiin vuonna 1986 ja koko tuotanto ruukin alueella loppui vuonna 2010. Rakennukset ovat yksityiskäytössä.

Historiallisesti, rakennushistoriallisesti ja ympäristöltään arvokas Haapakosken ruukki on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (osa Savon järvimalmiruukkeja).
 
antakaa palautetta kohteen tiedoista
 
SISÄLTYY ALUEESEEN
Savon järvimalmiruukit, Haapakoski
taustakartta Maanmittauslaitos WMTS 2017
karttahaku
 
TEEMA-ARTIKKELIT
Etelä-Savon perinteinen raudanvalmistus