Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Savonlinna
 
 

Punkaharjun kotiseutumuseo

 
Punkaharjun kotiseutumuseo muodostuu Sairasen suvun tilan, Kivelän, pihapiiristä. Alkuperäisillä paikoillaan olevia, 1800-luvulla pystytettyjä rakennuksia ympäröi peltoaukea. Tyypillinen itäsavolainen hirsirakenteinen, vuoraamaton, pärekattoinen tupa on perimätiedon mukaan pystytetty 1840-luvulla Kerimäen kirkon rakennustyömaalta ylijääneistä tukkien latvuksista.

Museon muut rakennukset ovat kahdessa osassa rakennettu pitkänurkkainen ja pärekattoinen aittarivi, joka on ainakin osin pystytetty vuonna 1859 tai sitä ennen, pienikokoisista luonnonkivistä muurattu suuri kivinavetta, talli ja kalustovaja vuodelta 1873, käymälä vuodelta 1901 sekä savusauna. Vuonna 1966 museolle siirrettiin Pöllänsaaresta rankorakenteinen tuulimylly, ja myös pihaan johtavan tien alussa oleva maitokoppi on tuotu muualta.

Tilan maat jaettiin 1950-luvun lopulla, ja nykyinen museotila siirtyi Punkaharjun kunnan omistukseen vuonna 1963. Kotiseutumuseoksi tila vihittiin 8.8.1965, ja kuntaliitoksen myötä omistajaksi tuli Savonlinnan kaupunki vuoden 2013 alusta. Museon avoinnapito lopetettiin vuoden 2017 alussa.

Maakunnallisesti arvokkaalla kohteella on rakennushistoriallisia ja maisemallisia arvoja.
 
anna palautetta kohteen tiedoista
 
karttahaku