Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Puumala
 
 

Niinisaari - Liehtalanniemi

 
Niinisaari on Saimaan Hätinvirran ja Niiniveden välinen luode-kaakko -suuntainen saari, 10 km Puumalan keskustasta etelään. Alue on ryhmittynyt useaksi peltoaukeaksi ja ryhmäkyläksi saaren pohjoisosaan, moreenikumpareen lakiosiin. Alueen rakennukset edustavat perinteistä savolaista talonpoikaista rakennustapaa. Peltojen ja monien ladottujen luonnonkiviaitojen reunustamien teiden väliin jäävät rakennukset ovat 1800-luvulta ja 1900-luvun alkupuolelta. Pihapiireissä on paljon rakennuksia.

Liehtalanniemen niityt sijaitsevat Niinisaaren kupeessa, Ylössaaressa vuonna 1984 perustetulla Liehtalanniemen luonnonsuojelualueella. Niityt jäävät museotilana toimivan pihapiiriin kahden kalliopaljastuman väliseen notkoon. Niittymäisiksi muuttuneet peltoniityt olivat aiemmin pelto-, nurmi- ja laidunmaina. Ilmeisesti 1900-luvun vaihteessa alueelle rakennettiin aitat, savusauna ja navetta. Samoihin aikoihin aloitettiin alueen luonnonniittyjen laidunnus ja osa alueesta otettiin viljelykseen. Alueella on kulttuurihistoriallisia ja maisemallisia arvoja ja se on maakunnallisesti merkittävä maisema-alue.
 
anna palautetta alueen tiedoista
 
ALUEEN KOHTEET
Liehtalanniemi
karttahaku
 
TEEMA-ARTIKKELIT
Vesistöt hallitsevat maakunnan itäosien maisemaa