Olavinlinna
paluu etusivulle   tietoa palvelusta

Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta

näytä/piilota hakulomake ARTIKKELIHAKU
  
  
 
 
näytä/piilota hakulomake ALUEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
näytä/piilota hakulomake KOHDEHAKU
  
  
  ?
  
 
 
 
KARTTAHAKU
Pieksämäki Heinävesi Enonkoski Savonlinna Joroinen Rantasalmi Sulkava Puumala Juva Mikkeli Kangasniemi Hirvensalmi Mäntyharju Pertunmaa
 
Rantasalmi
 
 

Voinsalmi

 
Voinsalmen maisema-alue sijaitsee Rantasalmen kirkonkylältä luoteeseen kulkevan vanhan maantien varrella, Yöveden ja Haukiveden välisen salmen rannoilla, noin 13 km Rantasalmen keskustasta luoteeseen. Alueella on ollut vakituista asutusta ainakin 1600-luvulta lähtien. Maiseman perusrakenteen muodostaa Haukiveden Voinsalmen molemmin puolin sijaitsevat kapeat luode-kaakko -suuntaiset harjanteet. Alue on sokkeloinen kapeiden salmien, lahtien ja pienten saarten muodostama avoin järvimaisema, jota rajaavat selkeät metsänreunat.

Alueen halki kulkee vanha maantie, nykyisin se on kylätienä. Vasikkamäen kaakkoisrinteellä sijaitsee kylän keskus kouluineen. Jyrkimmät rinnepellot ovat Ristolan ja Rantalan tiloilla samalla peltoaukealla. Vastarannalla Pitkäniemen puolella pellot ovat loivempia ja talouskeskukset lähempänä rantaa. Järvikapeikkojen yli johtaa silta Voinsalmenvirrassa ja Ristolan kohdalla. Talouskeskukset ovat perinteisten maatilan rakennusten ja pihapuiden muodostamia avoimia pihapiirejä.

Voinsalmi kuuluu Suomen kauneimmaksi maitotieksi vuonna 1997 äänestettyyn Yöveden maitotien reittiin. Alueella on kulttuurihistoriallisia ja maisemallisia arvoja ja se on maakunnallisesti merkittävä maisema-alue.
 
anna palautetta alueen tiedoista
 
karttahaku
 
TEEMA-ARTIKKELIT
Vesistöt hallitsevat maakunnan itäosien maisemaa